Moda na foodtrucki i jedzenie na świeżym powietrzu ogarniająca cały świat kilka lat temu temu dotarła również do Krakowa. Foodtrucki na stałe rozgościły się w przestrzeni miejskiej i cieszą się coraz większym powodzeniem. Przekąski z foodtrucków przygotowywane w duchu „slow food” mają wielu swoich wielbicieli, a jakości produktów, z których są przyrządzane, często nie powstydziłyby się najlepsze restauracje. Specjalnie przystosowane samochody specjalizują się w serwowaniu kilku dań danej kuchni, oryginalnych nowinek lub standardowych dań i mniejszych przekąsek regionalnych. Podczas jednej wyprawy do food truck parku, czyli miejsca, w którym stacjonuje wiele takich knajp na kółkach, możemy skosztować dań z wielu stron świata: japońskiego ramenu, węgierskiego langosza czy raków po staropolsku. W czasie lata warto odwiedzić krakowski Bezogródek i Piknik Krakowski. Z naszych ulubionych serdecznie polecamy również Andrus Food Truck na skwerze Judah serwujący słynną maczanką krakowską i jej różne warianty, The Dog Food Truck na Placu Izzaka – takich bułek z kiełbaskami nie znajdziecie nigdzie indziej! Z kolei Tempura Truck, serwuje smażone placki i tortille dostępne również w wersji light, Warto udać się również na Frytki belgijskie, i do Pana Kumpira na św. Wawrzyńca, a dla miłośników słodkości polecamy Chimney Cake Bakery na Basztowej, specjalizujący się w kurtoszach (polecamy te z nutellą!) i pysznej kawie.